Jednym z ważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni są blaty kuchenne. To na nich stoi większość sprzętów, na nich wykonujemy większość codziennych obowiązków. Często narażone są na intensywną eksploatację, warto zaopatrzyć się we właściwe blaty kuchenne, które znakomicie sprawdzą się w najtrudniejszych warunkach. Na ich powierzchni bez obaw można trzymać zarówno gorące naczynia, jak i ostre przedmioty, którymi często posługujemy się w kuchni. Proponujemy różne materiały, z których wykonujemy nasze blaty kuchenne – dąb jest bardzo częstym wyborem naszych klientów. Swiss Krono blaty kuchenne wykonane są na bazie płyty wiórowej. Do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu. Dzięki niej powstały produkt łączy w sobie bogate wzornictwo, estetykę, łatwość montażu oraz konserwacji z trwałością i odpornością na działanie różnych czynników zewnętrznych. Dodatkową zaletą, jaką charakteryzują się Swiss Krono blaty kuchenne, jest ich odporność na podwyższoną temperaturę, odporność na działanie promieniowania UV, odporność na działanie pary wodnej, odporność na działania detergentów, mleka, herbaty, soków, oraz odporność na zarysowania, wgniecenia i ścieranie.
Zalety:
- odporność na podwyższoną temperaturę – pozwala na postawienie bezpośrednio na blacie naczynia z wrzątkiem, z wyłączeniem czajników i garnków metalowych oraz patelni z dnami jedno – i wielowarstwowymi, do których należy stosować podkładki izolacyjne,
- odporność na działanie promieni UV – pod wpływem działania światła dziennego blaty nie ulegają odbarwieniu,
- odporność na działanie pary wodnej – para nie przenika w głąb blatu i nie powoduje rozwarstwień płyty – dotyczy powierzchni roboczej blatu; w przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej,
- odporność na działanie detergentów – domowe, delikatne środki czystości (np. płyn do naczyń) nie ścierają i nie uszkadzają laminatu,
- odporność na działanie mleka, herbaty, kawy, soków, czerwonego wina, octu, atramentu – płyny te nie wsiąkają w powierzchnię laminatu i nie tworzą trwałych plam,
- odporność na zarysowania, wgniecenia i ścieranie – laminaty (CPL i HPL) wykorzystywane do produkcji blatów produkowane są wg wymagań normy PN-EN 438
– dopuszczalne są na nich prace domowe, jednak bez cięcia, szlifowania i uderzania zarówno tępymi jak i ostrymi narzędziami.
Wszystkie opisane cechy odnoszą się do powierzchni roboczej blatów.