Obok lodówki, kuchenki czy zlewu jednym z ważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni są jej blaty. To na nich trzyma się sporą liczbę sprzętów, na nich wykonuje się też większość codziennych obowiązków – dlatego często są one narażone na intensywną eksploatację. Warto zaopatrzyć się zatem w solidne wyposażenie, jakim są Swiss Krono blaty kuchenne, które znakomicie sprawdzą się w najtrudniejszych warunkach. Na ich powierzchni bez obaw można trzymać zarówno gorące naczynia, jak i ostre przedmioty, które często wykorzystuje się w kuchni. Proponujemy różne materiały, z których wykonane są dostępne blaty kuchenne – dąb jest jednym z tych rozwiązań, które cieszą się sporym zainteresowaniem ze strony klientów. W ofercie można znaleźć jednak również takie wzory jak orzech, cedr czy sosna oraz wiele innych.
Swiss Krono blaty kuchenne wykonane są na bazie płyty wiórowej. Do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu. Dzięki niej powstały produkt łączy w sobie nie tylko bogate wzornictwo oraz estetykę wykończenia z łatwością montażu i konserwacji, ale odznacza się również bardzo dobrym stosunkiem jakości do ceny. Dodatkową zaletą, jaką charakteryzują się Swiss Krono blaty kuchenne, jest ich odporność na podwyższoną temperaturę, na działanie promieniowania UV, działanie pary wodnej, detergentów, mleka, herbaty czy soków, a także odporność na zarysowania, wgniecenia oraz ścieranie. Wybierając blaty kuchenne – dąb, gruszę czy jesion – można liczyć na najwyższą jakość oraz wygodę podczas długotrwałego użytkowania. Stanowią wyjątkowo solidne wykończenie, któremu naprawdę warto zaufać. Swiss Krono blaty kuchenne cieszą się szczególnym uznaniem wśród Klientów, którym zależy na produktach łączących estetykę z solidnością. Dbamy o to, by proces ich realizacji stał na jak najwyższym poziomie. Dostępne w naszej ofercie blaty kuchenne posiadają różne warianty, m.in. Ðąb Canyon, Dublin, Mleczny. Zachęcamy do zapoznania się z asortymentem sklepu.
Zalety:
- odporność na podwyższoną temperaturę – pozwala na postawienie bezpośrednio na blacie naczynia z wrzątkiem, z wyłączeniem czajników i garnków metalowych oraz patelni z dnami jedno – i wielowarstwowymi, do których należy stosować podkładki izolacyjne,
- odporność na działanie promieni UV – pod wpływem działania światła dziennego blaty nie ulegają odbarwieniu,
- odporność na działanie pary wodnej – para nie przenika w głąb blatu i nie powoduje rozwarstwień płyty – dotyczy powierzchni roboczej blatu; w przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej,
- odporność na działanie detergentów – domowe, delikatne środki czystości (np. płyn do naczyń) nie ścierają i nie uszkadzają laminatu,
- odporność na działanie mleka, herbaty, kawy, soków, czerwonego wina, octu, atramentu – płyny te nie wsiąkają w powierzchnię laminatu i nie tworzą trwałych plam,
- odporność na zarysowania, wgniecenia i ścieranie – laminaty (CPL i HPL) wykorzystywane do produkcji blatów produkowane są wg wymagań normy PN-EN 438
– dopuszczalne są na nich prace domowe, jednak bez cięcia, szlifowania i uderzania zarówno tępymi jak i ostrymi narzędziami.
Wszystkie opisane cechy odnoszą się do powierzchni roboczej blatów.